Hur kopplar jag?

Hur kopplar jag?

Viktigt när man kopplar PA-ljud!

Se till att "power" kontakten är i läge "off" och volymkontroller står på 0 innan du sätter i strömkontakten. (Utrustning/slutsteg/högtalare kan ta skada av att det blir en strömstöt!)

Blåtands-adepter

Börja med att ladda upp enheten alt. låt laddaren sitta i.
Slå på strömbrytaren på enheten, gröna lampan skall lysa med fast sken och den gula för batterivarning skall slockna.
Håll inne  knappen för att "para" din enhet, lampa skall blinka blå. därefter letar du reda på blåtandsenheten i din mobil eller dator, (ALTO-total) välj para/koppla!

(Om enheten redan sitter in en ljud-ingång på den aktiva högtalaren alt. mixern kommer det en stark pip-signal under tiden den letar så vrid ner ljudvolymen på högtalaren.)

Obs! När 2 st enheter används i stereo-mode används knappen "Stereo-link"

Aktiva högtalare

Börja med att placera ut högtalarna i rummet på stativen, se till att de står stadigt.

Kontrollera att strömkontakten står på "Off".
Sätt i strömkablarna för 230volt, en till varje högtalare, uttaget sitter längst ner på baksidan av högtalaren.

Använder du en "Blåtands"-adepter sätter du i den i tex. ingång 1 och ställer in volymratten på "Line". Obs! det är första halvan av scalan och är rekomederad max volym. Vrider man längre in på "Mic" kan slutsteg och högtalare skadas, den skall endast användas till mikrofon som har lägre impedans.

Sedan kopplar du in en XLR-kontakt/kabel i "Link out" och drar den andra ändan vidare till högtalare 2, där skall du sätta den i någon av ingång, "input" 1 eller 2 , kontrollera volymen, inom området "Line" är max.

Slå på högtalaren, börja med låg volym!

Använder du mobilen eller "platta" använd ca 75% av volumen i telefonen så får du bäst ljud.

Obs! XLR-kabeln har "hon"- kontakt i ena ändan och "han"-kontakt i den andra. Ingångarna kan även ta så kallade "tele-jack".

Du kan med fördel använda en ingång för mikrofon och den andra ingången för musiken.

Subwoofer
Aktiva bashögtalare

Börja med att placera ut Sub-högtalaren i rummet, mot en vägg eller hörn ger mer och tydlig bas. Du kan även använda basen som fot/botten och skruva dit ett mellanrör för topphögtalaren.

Kontrollera att strömkontakten står på "Off".
Sätt i strömkablarna för 230volt, uttaget sitter längst ner på baksidan av högtalaren.

Sedan kopplar du in en XLR-kontakt/kabel från din ljudkälla, mixer, blåtand, dator osv. i "Input" 1&2.
Koppla sedan XLR kabel via utgången " THRU" 1&2 på bassuben vidare till "Input" (Line) på topplådorna. Kontrollera volymen på topplådorna och subben genom volymrattar. (inom området "Line" är max.) Slå på högtalaren, börja med låg volym!

Justera förhållandet mellan bas och mellanregister så det låter bra och inte överdrivet med bas genom att vrida på "BOOST FREQ" ratten. Den fungerar som ett delningsfilter mellan höga och låga toner. Ev. "BOOST"funktionen kan stå på "OFF".

OBS! Blinkar/lyser den röda lampan arbetar basförstärkaren för hårt, "dra ner" volymen på suben för att inte skada kretsar.

"POLARITY" är för att ändra jord om det inte är samma på bas och topplådor. (Om de är fel motverkar de vandra och du får inte full effekt.)


Använder du mobilen eller "platta" använd max ca 75% av volumen i telefonen så får du bäst ljud.

Wireless Plug&Play

Börja med ladda om det inte är gjort? (ca tid för laddning är 2 timmar och fungerar i ca 4timmar.)

Fortsätt med att slå på enheterna genom att hålla in "On" knappen. Sedan "para" de två enheterna, (mottagaren och sändaren) genom att trycka in genom att samtidigt hålla in "ID" knapparna i ca 5-7sek. När de 2 lamporna visar samma färg är de "parade" med varandra.

Anslut mottagaren till ett XLR-uttag märkt "Input" på Aktiv högtalaren alt mixern. (se till att ingångsnivå och volym är satta på 0, nivån justerar du när allt är ihop-kopplat!)

Sätt den andra enheten i mikrofonen, därfefter justerar du ingångsnivån på kanalen, (bör vara mellan 15-25db på ratten märkt "Gain" alt. om det finns mätare eller ev lampa som indikerar max? Den skall då endast blinka till när du talar eller sjunger kraftigt i mikrofonen, lyser den fast ljus, för hög in-signal.)

Därefter justerar du den volym styrka du vill ha för att höras ut till puplik, undvik att stå mitt framför högtalaren då det lätt kan bli rundgång! (Visslande högt ljud! Lösning, flytta på högtalaren alt mikrofonen.)

Laddtid ca 2 timmar för fullt batteri.
Användning ca 4 timmar.
Laddas med Micro USB sladd.
Max avstånd i öppen träng ca 35 meter.

4 kanals mixer

Börja med att koppla ström-adeptern till mixern.
Se till att den är avslagen!

Nu kopplar du upp de aktiva högtalarna med 2st XLR-kablar, från mixer till högtalare, utgångar sitter i högra hörnet av mixern, märkta "Oute" R&L till "input" på högtalarna.

I line-ingångarna kan du tex. kabel från musikspelare och det finns 2 st ingångar för mikrofon mm.
Kontrollera att volymen är neddragen innan du sätter på mixern! (strömpulsen kan förstöra elektronik och högtalare.)

Mixern har flera volymkontroller, var av en till höger är "master-volym", den reglerar alla kanaler. det finna även kontroller för att ställa Eq, bas och diskant. Justera så mätaren ej är uppe på rött!

Finns även en effekt i form av eko för sång mm.

Rökmaskiner

Börja med att kontrolera att det finns "rökvätska". OBS! Endast rekomenderad vätska skall användas! Normalt får du den lev med vätska.
Sätt i strömkabeln och koppla ev fjärr, slå på strömbrytaren i läge "On", maskinen kommer nu att värma upp rökagregatet, tar ca 3-6 minuter beroende på maskin.
När den är riktigt varm startar högtryckspumpen genom att man trycker på fjärr alt, justerar tid och flöde (gäller de större rökmaskinerna)

MYCKET VIKTIGT!  Slå av strömen när maskinen inte används, elementet kan bli överhettat och den slutar helt att fungera alt bli igensatt av rester från vätskan om den står i "On" läge och ej används.